Paragrafen

Bedrijfsvoering

De Wet open overheid (Woo) heeft als doel de overheid transparanter en toegankelijker te maken, door informatie actief en digitaal openbaar te maken. Dit betekent dat we proactief informatie beschikbaar stellen aan het publiek, zonder dat daar specifiek om gevraagd wordt. Het gaat hierbij om informatie die niet vanzelfsprekend al openbaar is, zoals onderzoeksrapporten, beleidsstukken, bepaalde besluiten (beschikkingen) en externe adviezen.

Informatiecategorieën

Voor ons als gemeente gelden er 11 informatiecategorieën, die in 5 jaar gefaseerd actief openbaar gemaakt worden. We volgen als gemeente Almere de fasering van de rijksoverheid. De eerste tranche informatiecategorieën omvat: organisatie en werkwijze, bereikbaarheidsgegevens, vergaderstukken en verslagen van decentrale overheden, Woo-verzoeken en -besluiten en convenanten.

De beste manier om Woo-verzoeken en -besluiten te kunnen publiceren wordt momenteel onderzocht

Wat betreft de informatiecategorie convenanten wordt door de interbestuurlijke werkgroep van BZK en VNG nog gewerkt aan verduidelijking van de definitie van deze categorie.

Om de actieve openbaarmaking te ondersteunen komt er vanuit de rijksoverheid een verwijsindex: de Woo-index. Hieraan wordt een zoekfunctie gekoppeld. De Woo-index verwijst naar documenten die door onze gemeente raadpleegbaar is gemaakt. Eind dit jaar zullen we als gemeente Almere aansluiten op de Woo-index. Dan is ook de zoekfunctie toegevoegd aan de Woo-index.

Voor de passieve openbaarmaking (de afhandeling van Woo-verzoeken) wordt intern bekeken hoe het proces verder kan worden gestroomlijnd. Daarnaast zijn er Woo-contactfunctionarissen aangesteld.
In de wet is ook de verplichting opgenomen om de informatiehuishouding op orde te brengen, zodat informatie op de juiste plek beschikbaar is en geschikt om openbaar en duurzaam toegankelijk te maken. Op basis van het programma “Verbeteren informatiebeheer en archivering“ (VIA) dat vorig jaar is afgerond, wordt bekeken hoe het proces van openbaarmaking hierop aan kan sluiten.

Dagelijks werk met Woo

De Woo grijpt in op het dagelijkse handelen van een groot deel van de organisatie en de bedrijfsvoering. In Almere zorgt een implementatieteam Woo voor de begeleiding en implementatie van de Woo waarbij naast de inrichting van processen en systemen ook veel aandacht is voor de vraag: wat betekent de Woo voor de medewerkers? Wat is er nodig wat betreft kennisoverdracht (workshop, toolkit), bewustwording, houding en gedrag? Ook is de samenwerking gezocht met de beleidsvelden die zich bezig houden met beschermen, beveiligen en beheren van gemeentelijke informatie. Gezamenlijk optrekken is cruciaal voor het Woo-proof beschikbaar kunnen stellen (openbaar maken) van overheidsinformatie.  Het implementatieteam Woo onderzoekt stapsgewijs wat de quick wins zijn voor het actief openbaarmaken van de diverse informatiecategorieën.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 16:22:59 met de export van 11/13/2023 16:12:01