Jeugdzorg

Ambitie

Betaalbaarheid jeugdzorg

Ook in 2024 zetten we ons in om jeugdzorg betaalbaar te krijgen en te houden. Dit blijft echter een grote uitdaging waarbij de ideale oplossing nog niet gevonden is. Elke mogelijke besparing heeft effect op Almeerse jeugd, wat onze beleidskeuzes niet makkelijker maakt.

In 2024 werken we besparingen op de jeugdzorg uit, met het doel om maximale besparingen te realiseren terwijl er minimale effecten zijn op de zorg. Ook blijven we hierover in contact met partners uit de stad, en nemen we de raad in de processen mee waar dat kan.  

​In 2024 zetten we verder in op gezinshulp

We kijken naar oorzaken van problematiek en het gezin in geheel. Zo werken we niet alleen samen met het kind maar verbeteren we de gehele situatie om het kind heen, waardoor het alle kansen krijgt om te groeien in onze samenleving. In 2024 zetten we in op gezinshulp in plaats van jeugdhulp op individuele kinderen. 

We bepalen opnieuw wat we in Almere verstaan onder jeugdhulp

Principes die we hierbij hanteren zijn ‘goed is goed genoeg’ en ‘kinderen mogen groeien en bloeien en zijn wie ze zijn’. We kijken scherp naar voor welke problemen we wel of geen jeugdhulp inzetten. Het waardemodel, waarover al met de raad gesproken is, helpt hierbij. We gaan hierover ook verder in gesprek met de raad. Ook betrekken we deze nieuwe kaders zoveel mogelijk bij de aanbesteding van jeugdhulp zonder verblijf.

Verandering van het zorglandschap

Er vindt een verandering van het zorglandschap plaats. We voegen drie functies samen:  

  • begeleiding van gezinnen  
  • toeleiding naar aanvullende vormen van zorg  
  • regie op de resultaten van die aanvullende zorg.  


Door het samenvoegen van deze functies werken we meer gebiedsgericht. Vanaf 2025 willen we gaan werken met gebiedsgerichte gezinsteams.​ We willen doorgroeien naar gebiedsgerichte teams voor elke leeftijdsgroep. Hiermee bouwen door op de pilot teams gezinsbegeleiding. Deze gezinsteams werken samen met de wijkteams aan structurele oplossingen voor gezinnen. 

In 2024 voegen we de drie bovenstaande functies van het zorglandschap samen, waardoor we meer gebiedsgericht gaan werken. 

Inkoop regionale jeugdzorg

​De inkoop van regionale jeugdzorg wordt minimaal een halfjaar uitgesteld. Dit komt door uitloop van het aanbestedingsproces.  
 
Bij inkoop van regionale jeugdzorg wordt met behulp van de versnellingsaanpak stevig ingezet op de voorkoming van uithuisplaatsing en gewerkt aan het organiseren van veiligheid binnen het gezin. We doen dit bijvoorbeeld door het opzetten van een regionaal expertiseteam, het team AnderS en we zorgen dat er intensief ambulante jeugdhulp wordt geboden. In situaties waarbij dat niet lukt en het verblijf van een kind of jongere buiten het eigen gezin onvermijdelijk is, wordt gewerkt aan gezinsgerichte, kleinschalige vormen van verblijf zoals gezinshuizen.

Het aantal meldingen huiselijk geweld en kindermishandeling is nog altijd erg hoog in Almere

Wat opvalt is dat het vaak gaat om meerdere meldingen binnen een huishouden. De oorzaken hiervoor zijn divers. Financiële stress, het niet beschikbaar zijn van eigen of tijdelijke woonruimte of omdat een gezin niet mee wil of kan werken aan de geboden hulpverlening. We zetten ons door middel van het gezinsgerichte beleid in om dit in 2024 te verminderen.

Verandering ketensamenwerking jeugdbescherming

​We zetten in op hervorming van het stelsel jeugdbescherming. Binnen Flevoland geven we samen met de gemeente Dronten uitvoering aan de proeftuin ‘toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’. De inzet van de proeftuin is een verbetering van de huidige samenwerking omtrent kind- en gezinsbescherming. Waarbij de betrokken partijen beter samenwerken om gezinnen waar veiligheidsproblemen spelen, te begeleiden. We zetten in 2024 in op hervorming van het stelsel jeugdbescherming. In het eerste kwartaal van 2024 wordt de raad geïnformeerd over deze hervorming.

Doelstellingen bij dit programma

  • In 2024 werken we besparingen op de jeugdzorg uit, met het doel om maximale besparingen te realiseren terwijl er minimale effecten zijn op de zorg. Ook blijven we hierover in contact met partners uit de stad, en nemen we de raad in de processen mee waar dat kan.  
  • In 2024 zetten we in op gezinshulp in plaats van jeugdhulp op individuele kinderen. 
  • In 2024 kijken we scherp naar voor welke problemen we wel of geen jeugdhulp inzetten.
  • In 2024 voegen we de drie functies van het zorglandschap samen, waardoor we meer gebiedsgericht gaan werken. 
  • We zetten in 2024 door middel van een versnellingsaanpak stevig in op het voorkomen van uithuisplaatsingen en het organiseren van veiligheid binnen gezinnen.
  • We zetten ons door middel van het gezinsgerichte beleid in om het aantal hermeldingen in 2024 te verminderen.
  • We zetten in 2024 in op hervorming van het stelsel jeugdbescherming. In het eerste kwartaal van 2024 wordt de raad geïnformeerd over deze hervorming.

Lasten & baten

122.786

10,9 %

1.280

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 16:22:59 met de export van 11/13/2023 16:12:01