Economie

Ambitie

We bieden meer Almeerders de kans om in hun eigen gemeente te werken 

Almere heeft veel bedrijven die kansen bieden voor groei van banen. We zetten ons in om deze bedrijven mogelijkheden te bieden om door te groeien en voor bedrijven om zich hier te vestigen. Onze ambitie is om in de toekomst 35.000 extra banen te hebben in Almere. Hierbij zetten we in op het Almeerse economische profiel. Zoals innovatieve bedrijven in de technologische sector en bedrijven die helpen bij de grote overgangen (transities) in onze maatschappij. Denk hierbij aan de transities rondom digitalisering,  voedsel, energie, maakindustrie en de transitie naar een circulaire economie. We werken nauw samen met bedrijven, andere overheden en partners in de stad om kansen ondernemers versnelde kansen te bieden. De bestaande en nieuwe bedrijvigheid die past binnen dit economisch profiel willen we extra ondersteunen door in te zetten op gekwalificeerd talent, prettige en uitdagende werkomgevingen en dienstverlening.

In 2023 hebben we onder andere de Green Innovation Hub opgericht om dit te bereiken. In 2024 ontwikkelen we deze plek, waar bedrijven en onderwijs elkaar vinden, van elkaar te leren en kennis en innovaties te delen, door. Ook ontwikkelen we het programma UPALMERE! verder door ter versterking van een innovatieve ecosysteem voor startups, scale-ups en het innovatieve mkb. We werken aan kennis- en productontwikkeling wat betreft elektrificatie, het meer gebruik maken van (groen opgewekte) elektriciteit. We ontwikkelen het Praktijk en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) verder door als plek voor circulaire vraagstukken in de bouw. Zo bouwen we aan een innovatief ecosysteem in Almere. Daarnaast zetten we in op goede vestigingscondities als randvoorwaarde voor groei. 

We bieden onderwijs op elk niveau

Voor de economische ontwikkeling van de stad is investeren in onderwijs noodzakelijk. Dit gebeurt op zowel lager, midden als hoger onderwijs. Vanuit het onderdeel onderwijs en arbeidsmarkt binnen de economische agenda werken we vooral aan mbo en hoger onderwijs. Daarbij zoeken we aansluiting bij behoeften uit het bedrijfsleven. Tevens werken we vanuit Almere 2.0 aan het verstevigen van hoger (technisch) onderwijs en de ambitie om universitair onderwijs naar de stad te halen.

We zien ook uitdagingen in bijvoorbeeld het tekort aan personeel 

De arbeidsmarkt blijft naar verwachting krap. Dat betekent dat er meer vacatures zijn dan er mensen beschikbaar zijn voor werk. We helpen mensen zich voor te bereiden op een veranderende toekomst, waarin andere vaardigheden nodig zijn. Bijvoorbeeld rondom digitalisering. Daarmee helpen we ook bedrijven bij het vinden van en investeren in geschikt personeel. We gaan dan ook inzetten op omscholing waarbij we in Almere een breed onderwijsaanbod bieden. In 2024 versterken we het middelbaar beroepsonderwijs en bieden we voor iedereen de mogelijkheid om geschikte opleidingen te volgen. Zodat we hen voor de regionale arbeidsmarkt kunnen behouden. Dit doen we in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs.

We blijven de banden met het bedrijfsleven onderhouden en aanhalen 

Daarom proberen we onze dienstverlening zoveel mogelijk aan te passen op de vraag van het bedrijfsleven digitaal en fysiek. Om dit te bereiken willen we met onze accountmanagers de ondernemers zo goed mogelijk van informatie voorzien en hen daar waar mogelijk faciliteren in hun ondernemerschap. Ook zetten we in op het stimuleren van de samenwerking en de netwerken. Het ondernemersplein is een zichtbare en toegankelijke voor hulpvragen van ondernemers. Deze willen we laten uitgroeien tot een fysieke ontmoetingsplek voor starters en ondernemers(netwerken). We ondersteunen daarnaast de samenwerkingen in Bedrijfsinvesteringszones. En zetten we in op het aantrekkelijk houden van onze bedrijventerreinen samen met onze ondernemers. Dit noemen we parkmanagement. 

Toerisme en recreatie: groei met kwaliteit

Met de Agenda Toerisme en Recreatie richten we ons op de versterking van de bijzondere en kenmerkende Almeerse thema’s en de ontwikkeling van aantrekkelijke toeristisch-recreatieve gebieden. We werken aan het verzilveren van kansen bijvoorbeeld bij gebiedsontwikkeling maar ook bij beheeropgaven. We werken aan de ontwikkeling van de benodigde basisvoorzieningen zoals fietsknooppunten en bewegwijzering en ook versterken we de verbindingen tussen ondernemers, overheden en brancheorganisaties. We helpen de sector door een goede basis te creëren voor het toeristisch-recreatief ondernemerschap, zodat het vrijetijdsaanbod in Almere in kwaliteit en omvang kan groeien.

Doelstellingen bij dit programma

  • We gaan aan de slag met de geactualiseerde Economische Agenda Almere en de bijbehorende uitvoeringsagenda. Hierin staan concrete doelen opgenomen.
  • Met de Regiodeal werken we verder aan de ambitie om universitair onderwijs naar de stad te halen.
  • Ook in 2024 ondersteunen we samenwerkingen in Bedrijfsinvesteringszones (BIZ).

Lasten & baten

15.669

1,4 %

571

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 16:22:59 met de export van 11/13/2023 16:12:01