Wonen

Ambitie

We werken aan een stad waar het goed en prettig leven is

Een stad waar voldoende groen en blauw aanwezig is. Ruimte is om te wonen, werken en recreëren. We willen ook een stad zijn waar iedereen een passende woning kan vinden. Maar we zien ook dat een betaalbare, passende woning niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is. We hebben daarom een ambitieuze Woonvisie opgesteld die moet bijdragen aan het oplossen van het woningtekort. Een ambitie die uw raad ook heeft ondersteund in de discussie over het Koersdocument 2024. Ondanks de uitdagingen blijven we ons in 2024 inzetten om passende woonruimte te bieden voor al onze inwoners.

De woningmarkt is veranderd en dat merken wij

We zien dat de woningmarkt afkoelt. Door de hogere rente hebben mensen minder te besteden. Investeerders zijn minder bereid risico’s te nemen waardoor het niet altijd meer vanzelfsprekend is dat een aanbesteding voor woningbouw slaagt. Daarnaast raakt ons stroomnet vol waardoor het moeilijk wordt om voorzieningen als scholen te realiseren. Dit is belangrijk want naast woningen heeft een (nieuwe) wijk ook voorzieningen nodig. Bij het ontwikkelen van nieuwe woningen hebben wij rekening te houden met vele randvoorwaarden, wonen, groen, klimaat en mobiliteit hebben ruimte nodig. Binnen de planvorming maken we de afweging hoe we deze belangen zo goed mogelijk kunnen wegen. Bij het maken van bouwplannen in 2024 wegen we alle randvoorwaarden en belangen tegen elkaar af.

We blijven vasthouden aan de ambities in de Woonvisie

We willen in de periode van 2020 tot 2030 25.000 woningen bouwen. Deze ambitie is vertaald in het Stedelijk WoningbouwProgramma Almere (SWPA). Vanaf 2023 stellen we deze woningbouwplanning jaarlijks bij om beter te sturen op onze woningbouwopgave. Sinds een jaar bieden we uw raad ook de Kwartaalrapportage Bouwen en Wonen aan. We blijven deze ontwikkelen en hier gaan we in 2024 mee door. Zo kunt u zich een beeld vormen over de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt. We moeten ons blijvend inzetten om de woningproductie hoog te houden. Sturen van de woningbouwopgave is de komende jaren hard nodig.  De opgave is onverminderd groot, maar het realiseren van de bouwopgave is een stuk moeilijker geworden. Daarom moeten keuzes worden gemaakt in prioriteiten en programma.

De druk op de sociale huursector blijft hoog

De wachttijd voor sociale huurwoningen in Almere is al jaren hoog. De laatste jaren maken meer mensen aanspraak op een huurwoning, waardoor de druk op de woningmarkt toeneemt. De doorstroom vanuit de sociale huursector is zeer beperkt. Hierdoor komen er weinig sociale huurwoningen vrij om de groep ‘urgente’ woningzoekenden altijd tijdig een passende huurwoning te bieden. Het risico bestaat dat de groep woningzoekenden zonder urgentie steeds minder kans maakt op een huurwoning. Samen met ontwikkelaars en woningcorporaties maken wij plannen om de voorraad sociale huurwoningen te vergroten. Wij werken aan de planning voor de bouw van 600 flexwoningen om de voorraad woningen sneller uit te breiden.

Oosterwold blijft een plek van pionieren, we helpen alleen wat meer 

Bewoners en ondernemers krijgen in Oosterwold de ruimte om zelf vorm te geven aan hun eigen woon- en leefomgeving. Daarmee is Oosterwold uniek in Nederland. Het is een experiment en dat vraagt ook om reflecteren, leren en waar nodig aanpassen. Zo zijn we tegen een aantal verbeterpunten aangelopen. In deelgebied 1B gaan we daarom een aantal zaken anders organiseren, en in deelgebied 1A herstellen. We gaan riolering  aanleggen en kijken hoe om te gaan met kavelwegen, handhaving op stadslandbouw en de doorwaadbare zones (openbaar toegankelijke randen van de kavels). We willen ook betaalbaar bouwen mogelijk maken en kijken naar het meer geclusterd uitgeven van gronden en het begeleiden van initiatiefnemers. In 2024 gaan we ervaring opdoen met dat laatste. Ook gaan we in 2024 een Oosterwolds vestigingsbeleid voor bedrijven formuleren en in de praktijk brengen. Met de Almeerse woningcorporaties onderzoeken we hoe flexwoningen in Oosterwold een plek kunnen krijgen.

De keuzes over deelgebied 2 maken we later  

We voeren eerst de verbetervoorstellen in deelgebied 1 door. Daarnaast wachten we een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken af over het bouwen van 5.000 extra woningen in Oosterwold. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bepalend voor de keuzes in deelgebied 2.

Doelstellingen bij dit programma

  • Ondanks de uitdagingen blijven we ons in 2024 inzetten om passende woonruimte te bieden voor al onze inwoners.
  • Bij het maken van bouwplannen in 2024 wegen we alle randvoorwaarden en belangen tegen elkaar af.
  • Wij werken in 2024 aan de planning voor de bouw van 600 flexwoningen om de voorraad woningen sneller uit te breiden.
  • We gaan in 2024 een Oosterwolds vestigingsbeleid voor bedrijven formuleren en in de praktijk brengen. Met de Almeerse woningcorporaties onderzoeken we hoe flexwoningen in Oosterwold een plek kunnen krijgen.

Lasten & baten

141.919

12,6 %

130.533

12,2 %

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 16:22:59 met de export van 11/13/2023 16:12:01