Klimaat en milieu

Ambitie

We gaan verder op de ingeslagen weg en bouwen verder aan een groene, duurzame en gezonde stad

Binnen de thema’s energie, circulaire economie, voedsel, ecologie, klimaatadaptie en milieu hebben we de eerste stappen gezet om de uitstoot van CO2 terug te dringen. We gaan hiermee door in 2024. Dit staat onder andere in onze Duurzaamheidsagenda. Waar we ons de afgelopen jaren bezig gehouden hebben met het meer aandacht krijgen voor duurzaamheid gaan we deze agenda vernieuwen en meer aandacht leggen op concrete acties.

We hebben de ambitie een energieneutrale stad zonder aardgas te worden

De energietransitie is een opgave voor de lange termijn waarin we nu de eerste stappen zetten. De komende decennia moet de overstap plaatsvinden naar een duurzame energievoorziening. Het is een enorme maatschappelijke opgave. Voor oplossingen moet ook over (gemeente)grenzen heen worden gekeken.
In 2024 werken we in regionaal verband aan een energievisie en aan het meerjarenprogramma infrastructuur energie en klimaat, de zogenaamde pMIEK. Het doel is om te komen tot een investeringsagenda en een prioritering op het gebied van energie- en klimaatinfrastructuur.

We zetten de eerste stappen om van het gas af te gaan

Dit noemen we de warmtetransitie. De landelijke ambitie is om in 2050 alle huizen van het gas af te hebben gehaald. Uiterlijk begin 2024 stellen we vast welke wijken we eerst van het gas af gaan halen en welke later. Hierna kunnen we aan de slag met een uitvoeringsplan. Daar betrekken we ook de inwoners van Almere bij. Voordat we over kunnen gaan tot uitvoering zal het Rijk eerst duidelijkheid moeten bieden over het beschikbaar stellen van geld hiervoor. 

Het tegengaan van klimaatverandering en het bestrijden van energiearmoede gaan hand in hand

Zo zetten we ook in 2024 in op het isoleren van woningen via het Nationaal Isolatieprogramma. Daarnaast vervolgen we de hulp aan inwoners via fixers met het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen. Dit zijn bijvoorbeeld tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie. We verwachten ongeveer 1.400 huishoudens te bereiken in 2024. Hiermee besparen inwoners geld op de energierekening en leveren we een bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering.

De overbelasting van het energienetwerk is een knelpunt

We spreken van zogenaamde netcongestie. Het stroomnetwerk zit simpelweg te vol. Dit heeft invloed op het aansluiten van bedrijven en voorzieningen op het elektriciteitsnetwerk. Dit heeft ook invloed op onze duurzaamheidsambities. Wij hebben daarom in 2023 de ‘Aanpak netcongestie Almere’ vastgesteld. Een kernteam gaat aan de slag om de problematiek en de gevolgen daarvan in kaart te brengen. Ook wordt er gekeken naar versnelling van de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en andere innovatieve oplossingen. Deze uitdaging is er echter één van de lange termijn. Naar verwachting zal het tot 2029 duren voordat het netwerk voldoende uitgebreid en verzwaard is. We kijken ook hoe we op bepaalde plekken een betere balans van vraag en aanbod van energie kunnen vinden in het overbelaste netwerk.  

We werken aan een schoon milieu voor onze inwoners

Om de klimaatdoelstellingen te behalen en te zorgen dat de lucht die we inademen gezond is en blijft willen wij vervuilende stoffen in de lucht verminderen. Daarom hebben we onder andere in 2020 het 'Schone lucht akkoord' getekend. We werken ook aan het instellen van een 'zero-emissie zone stadslogistiek', hierover bent u eerder per raadsbrief geïnformeerd.

We starten in 2024 met de aanpak sanering asbestdaken

We streven ernaar om Almere in 2026 asbestdakenvrij te maken. Daarvoor hebben we een asbestdakenafbouwproject met een subsidieregeling en een verduurzamingslening in het leven geroepen. Hier kunnen we in 2024 mee aan de slag. We saneren asbestdaken en combineren dit met het verduurzamen van daken door te isoleren en/of het plaatsen van zonnepanelen. 

Doelstellingen bij dit programma

  • We gaan in 2024 de duurzaamheidsagenda vernieuwen.
  • We bepalen begin 2024 welke wijken we eerst van het gas afhalen en welke later.
  • We streven ernaar en verwachten in 2024 ongeveer 1.400 huishoudens vte bereiken met energiebesparende maatregelen.
  • We starten in 2024 met de aanpak sanering asbestdaken.

Lasten & baten

23.736

2,1 %

5.526

0,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 16:22:59 met de export van 11/13/2023 16:12:01