Op 29 juni 2023 heeft de raad de Veiligheidsagenda Almere 2023-2026 vastgesteld
Deze agenda geeft richting aan de ambitie en de urgentie van de veiligheidsaanpak voor de komende vier jaar. Het doel is dat Almere een veilige stad blijft om in te wonen, te werken en te verblijven. Dit willen wij bereiken door te werken aan de volgende thema’s:
- georganiseerde criminaliteit;
- digitale veiligheid;
- veilige wijken;
- maatschappelijke onrust, polarisatie en radicalisering;
- crisisbeheersing.
In het Uitvoeringsplan veiligheidsagenda Almere 2023-2026 zijn de doelen, de effectindicatoren en de aanpak per thema uitgewerkt.
We zetten meer in op uitvoering van de wet Bibob
Voor 2024 hebben wij daarnaast de ambitie om de toepassing van de Wet Bibob te intensiveren en uit te breiden om daarmee de Wet Bibob in 2024 als volwaardig preventief instrument te kunnen inzetten in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Daarbij moet gedacht worden aan de risicogestuurde toetsing op alle Bibob-domeinen en de invoering van een horeca-exploitatievergunningenstelsel. In combinatie met het opnemen van een ondermijningsartikel in de Algemene plaatselijke verordening (Apv) worden risicobranches, -gebouwen of -gebieden dan vergunningplichtig gemaakt.
Veilig en gastvrij betaald voetbal in Almere is ook in 2024 de ambitie
De veiligheidsvraagstukken ten aanzien van een voetbalclub die in de eredivisie speelt, zijn nieuw in Almere. In 2023 is en wordt hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en dat wordt in 2024 voortgezet. In 2024 werken we hard aan het veiliger en gastvrijer maken van betaald voetbal in Almere.
Programma preventie met gezag
In maart 2023 heeft minister van Justitie en Veiligheid de gemeente Almere geselecteerd als een van de gemeenten die middelen ontvangen voor het programma ‘Preventie met Gezag’. In 2024 verwachten wij deze middelen te ontvangen en vol te kunnen inzetten op de uitvoering van het plan van aanpak. In 2024 zetten we vol in op de uitvoering van het programma ‘Preventie met Gezag’.
Handhaving
De vraagstukken op het gebied van toezicht en handhaving nemen met de groei van de stad verder toe. Met extra middelen uit het coalitieakkoord maken we een inhaalslag op het aantal afgehandelde meldingen. We leggen de raad in 2024 ook nieuw handhavingsbeleid voor. Daarin nemen we ook meetbare doelstellingen op. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid is risicogestuurd handhaven. We belonen bewezen goed gedrag door bijvoorbeeld minder controles uit te voeren. We zetten onze beperkte capaciteit juist in op de plekken waar risico’s zich voordoen. Het vinden van geschikt personeel is hierbij een grote uitdaging.
We gaan kijken of we onze handhavers in dienst nemen
De gemeente maakt gebruik van een externe partij die mensen voor handhaving levert. In het coalitieakkoord is opgenomen dat we onderzoek gaan doen naar het in dienst nemen van deze collega’s en de gevolgen hiervan. Wanneer het onderzoek is afgerond bespreken we dit met de gemeenteraad.
Doelstellingen bij dit programma
- Voor meetbare doelen, effectenindicatoren en de aanpak per thema verwijzen wij naar het Uitvoeringsplan veiligheidsagenda Almere 2023-2026.
- In 2024 leggen we de raad een nieuw handhavingsbeleid voor. Hierin nemen we ook meetbare doelstellingen op.