Openbare ruimte

Ambitie

De stad wordt ouder en de noodzaak om de openbare ruimte goed te onderhouden 

Hiervoor is extra geld voor beheer nodig, zoals blijkt uit het Strategisch AssetManagementPlan (SAMP). Het is nodig om beter in beeld te hebben wat de staat van onze openbare ruimte is en waar achterstanden in onderhoud zijn. We kijken ook vooruit naar welk groot onderhoud en vervangingsprojecten op de middellange en op de lange termijn nodig zijn. Met de uitwerkingsopgave ‘grip op de beheeropgave’ uit de Programmabegroting 2023 hebben we hier al flinke stappen in gezet. Hierdoor kunnen we nu beter aangeven welke middelen nodig zijn. Waarbij we ook beter kijken naar welke plannen we realistisch uit kunnen voeren. 

Met het extra geld kunnen we vanaf 2024 een begin maken met het inhalen van achterstanden in het beheer en onderhoud. Dit geldt vooral voor asfaltwegen, bruggen en het groen in de stad. Hiermee voorkomen we hinder voor inwoners door bijvoorbeeld afzettingen, gevaarlijke situaties en kapitaalvernietiging. Door meer personeel aan te nemen en beter te worden in het voorbereiden en in de markt zetten en uitvoeren van projecten.

In 2024 gaan we aan de slag met rioolvervanging, grootschalig onderhoud van woonwijken en klimaatadaptie 

Hierbij zetten we in op onze wijkgerichte aanpak, waarbij we zoveel mogelijk beheer en onderhoud per wijk ineens doen. In Almere Haven moeten de komende jaren de eerste stukken riool vervangen worden. Dit is voor ons een compleet nieuwe activiteit. In 2024 starten we met de rioolvervanging in De Hoven en het bovengrondse grootschalig onderhoud start meteen daarna. Als deze projecten lopen starten we meteen met de voorbereidingen van andere wijken in Almere Haven.  

We gaan het tempo van het grootschalig onderhoud de komende jaren opvoeren. Dit zorgt ervoor dat onze wijken en bedrijventerreinen aantrekkelijk en veilig blijven.Daarnaast maken we deze gebieden meteen klaar om de nadelige gevolgen van klimaatverandering te kunnen opvangen of verminderen. Dit noemen we klimaatadaptief.
Voor het grootschalig onderhoud van woonwijken en bedrijventerreinen stellen we een meerjarenprogrammering op die 10 jaar vooruitkijkt. Hiermee kunnen we onze investeringen beter aansluiten op die van onze partners en kunnen we bewoners beter informeren. In de Programmabegroting 2025 geven we inzicht in de 10 jaar vooruitkijkende meerjarenprogrammering voor het grootschalig onderhoud voor woonwijken en bedrijventerreinen. Met beperkte middelen gaan we toch kijken of we de openbare ruimte beter kunnen inrichten op de gevolgen van klimaatverandering en extremer weer.

Groen in openbare ruimte

Om de stad gezonder, hittebestendiger en biodiverser te maken, versterken we het vele groen dat de openbare ruimte van Almere al heeft. We gaan door met het ecologischer invullen van ons maaibeleid en investeren gericht in excellent groen en een gezonde leefomgeving. De lessen van deze nieuwe werkwijzen gebruiken we bij de evaluatie van het bomenkader en leggen we vast in het beleidskader groen. In 2024 wordt de raad geconsulteerd naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluatie van het bomenkader. Daarnaast wordt zij geïnformeerd over het groenkader dat het college vaststelt.

Een toekomstbestendige ontwikkeling van de stad 

In deze begroting zetten we belangrijke stappen om onze openbare ruimte voor de lange termijn in stand te kunnen houden. Tegelijkertijd blijft de stad groeien. We voorkomen dat we de fouten uit het verleden opnieuw maken door voortdurend alert te zijn op de gevolgen van gebiedsontwikkelingen op het toekomstig beheer. We gaan bij het proces van gebiedsontwikkeling de beheertoets verder professionaliseren. Tegen het einde van deze raadsperiode is een stevig beheerplan in elk ontwikkelplan de standaard. We gaan bij het proces van gebiedsontwikkeling de beheertoets verder professionaliseren.

We werken aan een schoon en duurzaam Almere

We zetten  in op het tegengaan van afvaldumpingen via onze ‘Schone Straat Strategie’ en op het tegengaan van zwerfafval. We voeren sinds 2022 pilots uit in de stad met als doel een schoon Almere. Voorbeelden hiervan zijn: het adopteren van een (ondergrondse) containerplek en aanleggen van containertuinen. We gaan door met duurzame oplossingen die werken en rollen deze in 2024 verder uit over de stad. Dit doen we door in te zetten op participatie en voorlichting.

We gaan het nieuwe afvalinzamelingssysteem invoeren

Hierdoor hoeven inwoners hun plastic, metaal en drankverpakkingen niet meer apart te scheiden. Dit mag bij het restafval. Dit wordt dan later door een machine van elkaar gescheiden. Dit zorgt ervoor dat we verschillende soorten afval beter kunnen scheiden en minder restafval overhouden. Wat weer goed is voor het milieu. We starten zodra we een partner hebben gecontracteerd. Vooruitlopend hierop zullen uiterlijk in de eerste maanden van 2024 alle duo-vuilnisbakken vervangen zijn door mono-vuilnisbakken.

Van afval naar grondstof

Dit is een andere manier van kijken naar afval. Regelmatig zijn dingen die in ons (grof)afval zitten nog te repareren of op te knappen. Of kun je ze uit elkaar halen om te gebruiken als grondstof voor iets anders. Hoe vaker dit lukt, hoe minder afval hoeft te worden verbrand. In Almere zetten we al in op upcycling, maar hebben we de ambitie om nog meer duurzame en hoogwaardige oplossingen te realiseren.

Doelstellingen bij dit programma

  • We maken in 2024 een begin met het inhalen van achterstanden in beheer en onderhoud.
  • In de Programmabegroting 2025 geven we inzicht in de 10 jaar vooruitkijkende meerjarenprogrammering voor het grootschalig onderhoud voor woonwijken en bedrijventerreinen.
  • In 2024 wordt de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de evaluatie van het bomenkader. Daarnaast wordt zij geïnformeerd over het groenkader dat het college vaststelt.
  • We gaan door met duurzame oplossingen die werken en rollen deze in 2024 verder uit over de stad.
  • Uiterlijk in de eerste maanden van 2024 zijn alle duo-vuilnisbakken vervangen door mono-vuilnisbakken.
  • In 2024 gaan we het Circulair Ambachtscentrum verder ontwikkelen. Het doel is om afgedankte producten een tweede leven te kunnen geven en minder grondstoffen te verbranden. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.

Lasten & baten

134.639

11,9 %

87.516

8,2 %

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 16:22:59 met de export van 11/13/2023 16:12:01