In 2017 is het Waterplan 2017-2022 vastgesteld. Dit beleidsplan met de titel ‘Stad van het Zuiverste Water’ is vernieuwend in het stedelijk waterbeleid. In dit plan hebben de gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland samen de koers uitgezet voor de inrichting en het beheer van het stedelijk water: van riool tot recreatie. Het Waterplan is zowel een strategisch als uitvoeringsgericht plan dat steunt op een gezamenlijke visie van inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en overheden. In deze visie komt een beeld naar voren van Almere als een ‘stad van het zuiverste water’. Een stad die water omarmt als een bron van leven, plezier en economie. Een stad die steeds beter duurzaam weet om te gaan met alle kringlopen van hemelwater, oppervlaktewater, bodemwater en afvalwater.
Eind 2023 zal een nieuw Gemeentelijk rioleringsplan (GRP) ter vaststelling worden voorgelegd aan de raad. Artikel 4.22 van de Wet milieubeheer stelt dat het hebben van een actueel gemeentelijk rioleringsplan (GRP) verplicht is voor alle gemeenten. De afgelopen jaren hebben wij het Waterplan gezien als een invulling van deze wettelijke verplichting. Een nadere detaillering van het Waterplan is echter gewenst. Met het Gemeentelijk rioleringsplan borgen we de beheerstrategie en de lange termijn kosten van ons rioolstelsel.
De volgende algemene en wettelijke kaders zijn van toepassing op de riolering:
- Waterwet, die gemeenten de zorgplicht geeft voor het inzamelen en verwerken van hemelwater en het voorkomen van structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand. Ook voorziet de Waterwet in een bekostigingssysteem (verbrede rioolheffing) voor kosten die voortvloeien uit de zorgplicht.
- Wet milieubeheer, die gemeenten verplicht tot het inzamelen en transporten van stedelijk afvalwater. De hiermee gepaard gaande kosten kunnen wordt gedekt uit de verbrede rioolheffing.
- Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten (WIBON), die het registreren van alle ondergrondse (riool)voorzieningen bij het kadaster voorschrijft.